tiistai 20. maaliskuuta 2012

Siemennystä...vai mitä se nyt oli

Ihana auringonpaiste se tais olla, kun pakotti mut multapussille ja kaivelemaan siemenpusseja kaapista. Oli jo hyvä aikakin  (vai vihoviimeinen?).

Versojen napostelua varten multaan holahti pussillinen herneitä...krassin siemenet on jossain 'tallessa',  joten  ei sit niitä tarvinnu laittaa.

22 pikkupussia jotain perennojen siemeniä nököttää nyt hyvin kostutetussa mullassa valmistautumassa kylmäkäsittelyn. Nämähän on sellaisia jotka vaatii oikeesti syyskylvön, mutta näköjään en taaskaan saanu aikaiseksi...siksipä ns.keinotekoinen kylmäkäsittely on paikallaan...ja mun taidoilla/tiedoilla varustettu 'puutarhuri' arvostaa myös lukijoiden toiveikkaita ajatuksia + peukkujen pitoa.

Tämä kylmäkäsittely (ihan eka kokeiluni) menee näin:

Tarvitaan hietaista tai turpeista multaa. Mulla sattui olemaan kylvö- ja kaktusmultaa.
Veden kestäviä pusseja, jokaiselle lajille omansa.
Vettä.
Siemenet.
Tussi, jolla voit merkitä mitä missäkin nyssykässä on.


Kastele multa niin  märäksi, että se on tosiaan kosteaa...sanotaanko vaikka että palloksi muokattavaksi.


Lisää siemenet ja noin desi kosteaa multaa pussukkaan ja sekoita. Sulje pussi, mutta tee siihen pieni ilma-aukko.

Muista kirjoittaa jokaiseen pussiin kukan laji, tunnistaminen on muuten hankalaa.Jätä pussukat huoneenlämpöön vajaan viikon ajaksi, jotta siemenet saavat imeä mullasta kosteutta.
Sitten vaan siirretään pussukat jääkaappiin 1,5-2kk:n ajaksi. Tuona aikana pusseja täytyy sillointällöin, noin kerran viikossa ravistella ja samalla voi  katsoa ettei siemenet vaan idä kesken käsittelyn...jos kuitenkin itävät, niin sitten täytyy ne nopsasti kylvää.

Hyvin onnistuneen kylmäkäsittelyn jälkeen  siemenet joko kylvetään esikasvatusastioihin tai suoraan kasvupaikalle lajin vaatimusten (tai mutu-tuntuman) mukaan.

Pitää  myöntää, että hiukan jännittää kuinka tässä ämmin käy!Niin ja mulla lajeina noissa on lähinnä perinneperenoja, ukonhattua, peurankelloa, illakkoa, varjoliljaa ja sellaisia.  JOS kylmäkäsittely onnistuu ja siemenet itävät saan lopultakin perustettua sen kauan kaipaamani iiiiiiiiison perennapenkin.

2 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä ohjeista ja kuvista :) aion kokeilla ensimmäistä kertaa kylmäkäsittelyä ja minulla on vain taimimultaa, joten kokeilen sitä.Kyllä toi kasvien kasvattaminen on jännää ja se just on kivaa :D Hyvää kevään odotusta ja toivottavasti kasvit ilahduttaa tulollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea matkaan!

   Kannattaa ihan oikeesti muistaa tutkia pussukoita silloin tällöin - vaikka ihan avata että saavat ilmaa. Mulla ainakin muutamaan tuli hometta ja muutama iti kesken kaiken. Homehtuneet on tietysti menetettyjä, mutta itäneet selvisi kun vaan lopetin kylmäilyn ja istutin ne.
   Jostain luin, että jääkaapin lämpötila on hiukan liian korkea kylmäkäsittelyyn, joten jos sinulla on mahdollista käyttää jotain kylmempää paikkaa niin varmaan kannattaa!

   Ihanaa kevättä!

   Poista