lauantai 19. toukokuuta 2012

Ei lentokenttää Hennaan!

Me asumme Kärkölässä, pienen pienessä kylässä täällä maalla. Oman kunnan keskustaan on noin 10km. Naapureina on ihan tavallisia vanhoja omakotitaloja ja muutama maatila. Lähistöllä luonnonsuojelualueita ja (paikallis)historiallisesti merkittäviä paikkoja. Lisäksi esim tämä meidän kylätaajamamme sijaitsee I luokan pohjavesialueella.
Täällä on siis perinteinen maalaisidylli, puhdas luonto ja rauha....vielä.

Asukkaita tähän meidänkin pikkuiseen kylään tulee hiljalleen lisää, rakennetaan ja kunnostetaan taloja...pikkulapsia kulkee pihoilla. Vaikka palveluja ei ole, on kylä elävä ja kehittyvä. Useimmat käyvät töissä muualla, se on välttämätöntä mutta kulkuyhteydet on hyvät, joten ongelmaa ei siitäkään juuri koidu...tosin julkisia täällä ei oikein kulje, mutta lähes kaikillahan on auto näinä päivinä.

Tämä kaikki on kuitenkin mahdollisesti muuttumassa.

Meidän kylälle, vain muutaman kilometrin päähän ollaan aivan tosissaan suunnittelemassa rahtiliikennekenttää.
Alkuun noin 10 vuotta sitten kun suunnitelmia ensimmäisiä kertoja tuotiin esille puhuttiin 'vain' Malmin kentän toiminnoista, mutta ahneus(ko) iski ja nyttemmin kyseessä on jo valtava kenttähirviö, johon suunnitellaan mahtuvan suurimmatkin sotakoneet. Miksi?
Kenttävaraus jota ollaan ajamassa läpi vielä tämän vuoden aikana jättäisi 1000 hehtaaria maata rakennuskieltoalueeksi 10 vuoden ajaksi, vaikka hanke kariutuisikin myöhemmissä käsittelyvaiheissa.
Taloaan täältä ei varmasti saa myytyä mikäli karttaan kenttävaraus tulee, toisaalta eipä sitten tosiaan voida uusiakaan rakentaa.
Tuntuu kummalliselta, että tälläistä mahdottoman kallista kenttää runnotaan väkisin läpi, vallankin kun Suomessa jo olevista kentistä kaiketi vain kaksi pääsee omilleen.

Tavallaan ymmärrän, että Etelä-Suomessa junaradan ja moottoritien välittömässä läheisyydessä kentän toiminnalle on jo olemassa edellytykset...en vaan ihan ymmärrä miksi sellainen kenttä yleensäkään tarvitaan ja onko se tosiaan pakko sijoittaa paikkaan, jossa se suoraan tuhoaa monen perheen toimeentulon ja vielä useamman asuinympäristön. Löytyyhän Suomesta asumatontakin seutua, vaikkakin kauempana pk-seudusta.

Muutamat aktiiviset kyläläiset ovat perustaneet Ei lentokenttää Hennaan-yhdistyksen, joka nyt kerää allekirjoituksia nettiadressiin lentokentän vastustamisen osoituksena. Jos olet kiinnostunut asiasta, voit saada lisätietoa esim  EI LENTOKENTTÄÄ HENNAAN -facebookryhmästä, johon pyytämällä pääsee jäseneksi. Tietenkin toivon, ettei kukaan ilkeilemään ryhmään änkeä...meille asianomaisille tämä asia on tärkeä.
Olemme aidosti huolissamme kotipaikkamme tulevaisuudesta.

En pyydä kenenkään allekirjoittavan nettiadressia vastoin omaa mielipidettään, mutta jos huolemme koskettaa tai muuten olet samalla kannalla, niin - kiitos osallistumisestasi <3 jokainen vilpitön mielipide auttaa kappaleenmatkaa taistelussamme nykyisen elämäntapamme puolesta.

terveisin Katja

2 kommenttia:

 1. Ymmärrän huolesi, jos niinkin monipuolista lentokenttää suunnitellaan kovin lähelle asutusta. Onko Henna (Lahdessa?) tosiaan niin lähellä Kärkölää? Itse puolestani asun melko lähellä Malmin lentokenttää ja kuulen kevätaamuisin pienkoneiden äänet taivaalta. Voi kuulostaa hassulta, mutta minulle ne ovat osa kotiseutuni äänimaisemaa, ja noista äänistä tunnen kevään tulleen Helsinkiin. :) Olen myös lentokentän siirtoa vastaan. Tilanne voisi olla toinen, jos kentälle alkaisi tulla kovaäänisiä armeijan koneita tms. ja siksi todellakin ymmärrän huolesi.

  VastaaPoista
 2. Hei Kuusirannan emäntä,
  mahdatkohan tarkoittaa Lahden Hennalaa?
  Henna on Orimattilan ja Kärkölän rajamailla...hyvin likellä myöskin Mäntsälän rajaa. Hennala taas Lahdessa, kaupungin keskustasta pikkuisen ...hmmm...oisko etelään, tänne meidän suuntaan kuitenkin.

  Lentokentän lähellä en ole koskaan asunut, vilkasliikenteisen valtatien ja rautatien kylläkin ja niihin ääniin ja talon tärinään totuin nopeasti, melkeinpä ne lakkasivat kuulumasta mun korviini ajanoloon...uskoisin lentokenttämelun olevan hiukan erilaista. Miksipä siihen ei voisi tottua, ehkä noihin isoihinkin koneisiin jollaintapaa.
  Taitaa olla niin, ettei Malmin kentälle tuota isompien koneiden liikennettä oikein mahtuisikaan, joten onneksenne olette vissiin siltä turvassa.

  Kiitos sympatiasta, lämmittää mieltä.

  VastaaPoista