perjantai 22. maaliskuuta 2013

canalis carpi

Eli rannekanavan ahtauman leikkaus,
sillä haulla blogiin nykyisin tullaan usein.

Kerron siis omalta kohdaltani aiheesta.

Molemmat käteni, mutta erityisesti oikea on oireillut jo useita vuosia. Oireita ovat äkilliset kipupiikit, kuin sähköiskut kädessä ja puutuminen sekä hienomotoristen toimintojen (ajoittainen) hankaluus esim tavarat tippuvat/kaatuvat kun käsi ei toimi niinkuin ennen. Lisäksi kipua, kipu tuntuu olkapäähän asti ja alkuun kuvittelinkin kivun olevan peräisin olkapäästä. Kipu ja puutuminenkin herätteli öisin.

Aikani oireita kuuntelin, en kovin jaksanut niistä huolehtia kun on muutakin...sitten lopulta alkoi harmittaa, käsitöistä kaikkia ei oikein voinut opetella kun neulaa oli vaikea pitää kädessä ja pienet virkkuukoukut/puikot oli aika mahdottomat käsitellä ja toisaalta pyörällä ajaminen oli kokolailla hankalaa puutumisen ja kivun vuoksi.
Sanoin lääkärissä asiasta ja sain lähetteen kirurgille ja sieltä ENMG-tutkimukseen (hermoratatutkimus). ENMG näytti molempien ranteiden tilanteen huonoksi ja sain lähetteen leikkaukseen. Helposti siis sujui leikkaukseen pääsy ja leikkausjono n. 3kk tuntui aika helpolta sulattaa.

Leikkaus oikeaan rateeseen tehtiin päiväkirurgisena ja sujui hyvin. PHKS:n päiväkirurgian osastolla sain ystävällisen vastaanoton ja jokaisessa käänteessä törmäsin miellyttävään henkilökuntaan. Potilaalle selitettiin toimenpiteen kulku hyvin eikä tarvinnut turhaan jännittää. 
Leikkaus siis onnistui juuri niinkuin oli ajateltukin, paikallispuudutuksessa ja nopeasti, kivuttomasti. Kirurginen paineside, joka käteen laitettiin oli hankala ja sangen ärsyttävä. Ohjeena oli antaa tuon möhkyläsidoksen olla kaksi viikkoa paikoillaan, sen jälkeen oli tikkien poisto. Tikkejä oli viisi.

Ei se ihan niin mennyt, mutta sinnepäin kuitenkin  :) Viikon päästä leikkauksesta haava alkoi sykkiä ja kuumottaa, tiesin sen tulehtuneen. Koska olen omapäinen (ja tyhmä) avasin sidoksen ja aloitin itse tulehtuneen haavan hoidon, suihkuttelin, puhdistin ja sidoin puhtailla tarpeilla päivittäin. Kaksi viikkoa leikkauksesta poistin tikit...ööö...joo -  ei niitä sais itse, mutta mutta....kuitenkin poistin ja haava levähti auki. IIK!
Seuraavana päivänä muissa asioissa lääkärillä käydessä näytin haavaa ja lääkärin mielestä oli syytä poiketa haavahoitajalla näytillä. Hoitaja puhdisti haavan ja antoi toisenlaisia sidostarpeita. Huolellista kotihoitoa viikon verran ja uusi käynti hoitajalla JA TADAA, haava on parantunut....ei nyt ihan kokonaan, mutta tulehdus on pois ja uusi iho kasvanut haavan pohjalle. Olen tyytyväinen!
Haava-alueella on hermosärkyä ja arpi kiristää pikkusen, mutta nyt tuntuu jo hyvälle. Nämä jäljellä olevat kivut vähintään osittain katoavat, mahdollisesti kokonaankin.

Toukokuussa kirurgi soittaa ja suunnitellaan toisen ranteen leikkausta.

Suosittelen lämpimästi, jos oireet häiritsevät!

Näyttää vähän "tuhmalle", mutta kämmen se vaan on 

Koska haava tulehtui heti tuoreeltaan ei se mennyt kiinni, niinkuin tarkoitus oli vaan "aukesi kuin piirakka", kun tikit poistettiin. Siksi arpi tulee leveä ja omalaatuisen näköinen. Ei haittaa, ja ehkä vasen tulee somempi.

18 kommenttia:

 1. Voi siun kanssais, jotta ite otit tikit pois:::)) kerroit sen niin hauskasti että mie nauraa hörisen, vaik ei sais.

  Mie kans suosittelen leikkausta kaikille. Miulla toinen leikattii yksityisesti, hoito ja hinta oli fantastista, toinen leikattii päiväkirurkisella, ja oli kuin edellisen nurja puoli.
  Käsi ei kunnolla puutunu ja lääkäri aloitti operaation miun huutaessa että" älä nyt helve..ssä leikkaa käsi ei oo puutun", johon lääkäri "no se on vaa tää alku osa joka vähän tuntee kipua," ja jatko leikkausta.Tikkien ompelu sattui aika tavalla siinä puutumattomassa kohdassa.
  Leikkauksen jälkeen heti ylös ja ulos.
  Ei tullu teetä niiku yksityisellä, ei auttanu hoitajat vaikka olen liikuntarajoitteinen.
  Itte piti kömytä lavetilta alas, ja hyvä että ovesta pääsin ulos kun jo toinen tuli leikattavaksi. Näin meillä toimii tää päiväkirurkinen.
  Arvaa kumpaa suosin jos tarvii joskus mennä uuvestaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi hurja!
   Meillä onneksi on toinen malli! Ja oikein hienon "aamiaisen" tarjosivat ennen kotiin lähtöä, mukava nuori hoitajapoika oikein pöytään toi mitä halusin :)
   Nopsaan sieltä kotiin sai lähteä, jos halusi mutta olisi saanut makoilla pidempäänkin...outoa että on noin eroa eri paikkakunnilla.

   Poista
 2. Hei, oliko sulla puutuilua koko kädessä, kämmenessä vai sormissa tai missä ? Mietin vaan, kun on leikattu tuosta kohtaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutumista oli pääasiassa sormissa, eikä niissäkään jokaisessa ja joskus etenkin nukkuessa puutui helposti koko käsivarsikin. Oudolta kuitenkin tuntui, että ranteesta johtui koko käden oireet ja varsinkin olkapään kipu.

   Poista
 3. Voi kauheeta. Mitä olet joutunut kärsimään :(
  Toivottavasti käsi nyt pelaa ja voit tehdä kaikkea mitä ennenkin !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä käsi jo hyvin toimii, vaikka varomaan vähän vielä joutuu eikä yli kilon painoisia saa ihan vielä nostella.
   Tulehduksesta syytän itseäni, mitäs aloin käsitöille heti leikkausta seuraavana päivänä :)

   Poista
 4. KatjaInkeri; nyt kyllä komennan, että seuraavalla kerralla jätät ammatilaiselle tikinpoiston :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä äiti :D
   Eiku juu, niin teen...vaikka ei tässä mikään oikeestaan siitä omasta tikinpoistosta ollut seurausta...haava vaan oli niin tulehtunut ettei ollut lainkaan mennyt umpeen. Mutta ymmärrän kyllä, että vaikka ompeleet osaa poistaa kuka tahansa, on tärkeää ammattilaisen nähdä haavan kunto ja tila.

   Poista
 5. Heh, ootpas sie omapäinen! :D No, mulla ei ole kyllä paljon varaa moittia, joten tsemppiä vaan ;) Hienoa, että on parantunut kuitenkin kohtuu hyvin.

  VastaaPoista
 6. Jostain syystä etenkin näissä terveyden/sairauden hoitoon liittyvissä asioissa olen aika ....hmmm..oisko holtiton oikee sana :)

  VastaaPoista
 7. heips

  ja nyt kun haavaa kiristää muista rasvata sitä hyvin esin BEPANTHEN.
  Rasvaus auttaa haavan parantumisessa.
  :) Pirjo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,
   olenkin laittanut rasvaa aika runsaalla kädellä vallankin yöksi ja muutenkin juuri hieronut rasvan kanssa. Nyt haavan aiemmin kovat reunat on hyvin pehmenneet ja leikkausalue alkaa tuntua mukavalle.

   Poista
 8. Heips. multa leikattiin 19.8 tuo sama kanssa, nyt hiukka mätää työntää ja ranteen puolelta 2 tikin kohalta hiukka aukinanen haava... kuumottaa ja pumpun tahtiin hakkaa...eilen tk kävin ni eipä ne mitään...anna ilma kylpyjä...tikitki näyttäs olevan ihan keturallaan koko käessä :D mut jos soittas tk uuvestaan ja sanos että ....Prkl... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, toivottavasti hyvä haavahoito auttaa sinua niinkuin minuakin auttoi.

   Poista
 9. Minulla leikattiin sama vaiva ja ohjeena oli pitää sitä salissa laitettua sidettä vain 3 päivää. Niin tein ja ei mitään tulehduksia ollut, johan sen luulisi hautuvan jos niin kauan käsketään pitämään...

  VastaaPoista
 10. Heippa, etsiskelen tietoa ja kokemuksia tämän vaivan leikkaushoidon käyneistä haastattelua varten. Jos olisi mahdollista jututtaa sinua (tai miksei jotakuta leikkauksen kokeneista kommentojistakin), niin laittaisitko minulle viestiä osoitteella: kokovartalofiilis at gmail.com niin kerron mielelläni lisää.

  terveisin
  Ani

  VastaaPoista