Miksi laittomasti maahan tullutta pentua ei pitäisi ostaa?
 1. Pentuja ja niiden vanhempia ei yleensä ole rokotettu ja madotettu asiaankuuluvasti.
 2. Pennuilla on usein vakavia terveydellisiä ongelmia kuten parvovirusta, kennelyskää, suolistoloisia ja pahimmissa tapauksissa jopa raivotautia, jolloin ne vaarantavat myös muiden terveyden.
 3. Pennut ovat usein peräisin pentutehtaista, joissa ei huolehdita eläinten hyvinvoinnista. Eläimet elävät usein ahtaasti, likaisissa oloissa, eikä eläinten perusterveydenhuollosta huolehdita. Pennut on monesti vieroitettu liian aikaisin ja narttuja saatetaan pennuttaa joka juoksusta.
 4. Pentutehtaissa koirat saattavat lisääntyä hallitsemattomasti, jolloin pennun vanhemmat voivat olla lähisukua toisilleen.
 5. Pentujen kysyntä takaa tarjonnan myös jatkossa. Älä siksi osta säälistä.
Hyvin usein laiton koiran- tai kissanpentu on peräisin pentutehtaasta. Pentutehtailua tapahtuu kotimaassa, mutta yhä useammin pentu on peräisin Venäjältä tai Baltiasta.
Mistä tunnistaa laittomasti maahan tuodun tai pentutehtaasta peräisin olevan pennun?
 1. Tutustu pennun kasvuolosuhteisiin ja pitopaikkaan. Älä luota myyjään, joka ei päästä ostajaa katsomaan pentuja niiden kasvuympäristöön tai joiden emä ei ole nähtävissä.
 2. Ostajan tulisi huolestua, jos kohtaamispaikaksi ehdotetaan parkkipaikkaa, pentua kaupataan suoraan auton takaluukusta tai pentu luvataan tuoda suoraan ostajan kotiin.
 3. Pentuja kaupataan yleensä lehdissä, joissa ilmoittaminen on ilmaista.
 4. Pennut voivat olla puhdas- tai sekarotuisia koiria ja kissoja. Pienet koirat ovat suositumpia tehtailtavia koiria.
 5. Tee aina kirjallinen kauppasopimus.
 6. Tarkista, että eläimen paperit ovat kunnossa ja sille on tehtyasianmukainen rajatarkastus/eläinlääkärintarkastus, jossa on tarkistettu eläimen rokotustodistukset ja identiteetti mikrosirusta tai tatuoinnista. Suomessa kasvattajalta ostetulla pennulla tulee olla rekisteröintipaperit, jotta voidaan varmistua, ettei narttua pennuteta liian usein.
 7. Huomioi, että asiakirjoja myös väärennetään.
 8. Koirassa näkyy sairauden merkkejä kuten väsymystä tai ripulia.
 9. Myyjä saattaa vaatia ostopäätöksen tekemistä heti.